Tietoa meistä

Verkkokauppa Fyrry – fyrry.fi

Fyrry.fi verkkokaupan tuotosta ohjataan 100 % suoraan urheilun tukemiseen. Hankkimalla kauniita kotimaisia käsityönä valmistettuja pläkkituotteita fyrry.fi verkkokaupan kautta tuet samalla nuorta pyöräsuunnistajaa kohti tavoitteita. Kiitos tuestasi jo etukäteen!

Verkkokauppa Fyrryn taustaa

Verkkokauppa Fyrryssä myytävät tuotteet on paikallisten pläkkyreiden käsityönä valmistamia, taatusti kotimaisia, pläkkitavaroita.

Pläkkyriperinteellä on kotipitäjässämme Vähässäkyrössä vankat perinteet. Perimätiedon mukaan 1700-luvun lopulla Puolasta olisi tullut alueelle peltiseppä valmistamaan käteviä käyttötavaroita. Vieras tuli ja meni, mutta jätti paikallisille taidon valmistaa tuotteita. Vuosien saatossa taito siirtyi talosta taloon ja torpasta toiseen. Oli syntynyt uusi ammattikunta pläkkyrit. 1900 luvun alussa Vähänkyrön väestöstä merkittävä osa sai elantonsa tavalla tai toisella pläkkyrien käsien kautta. Tuotteita valmistettiin niin käyttötarpeeseen kuin myös huvituksiin. Yhtenä tuon ajan merkittävänä leikkikaluna toimi fyrry, puhallettava kapistus, jossa akselin varassa pyörivä hyrrä jaksoi puhaltajasta riippuen pyöriä lyhempään tai pidenpään. Fyrryjä valmistettiin lähes joka verstaassa, joten koko pitäjäkin sai lempinimen Fyrrykyröö.

Itselleni pläkkyrin ammatti tuli hyvinkin tutuksi jo pikkupojasta saakka. Naapurissa asui pläkkyripariskunta Niilo ja Taimi Kiviniemi, joiden verstaalla tuli piipahdettua vähän väliä. Niilolla, tai tuttavallisemmin Nipellä oli aina aikaa pilke silmäkulmassa jutella mukavia. Olimmepa Nipen kanssa joskus 1980-luvun alussa jopa Pikku Kakkosessa esittelemässä pläkkyrin ammattia. Itse kylläkin pläkkyrin apupojan roolissa.

Nykyään nuoren urheilijan on aika hankala löytää sponsoria harrastukselle. Tähän haasteeseen vastaamaan on syksyllä 2016 perustettu pläkkitavaroiden verkkokauppa fyrry.fi. Kaupan tuotosta ohjataan 100 % suoraan urheilun tukemiseen. Toivottavasti myös sinä tämän tarinan lukijana olet mukana tukemassa myös tulevia tavoiteita. Helpoiten teet sen tilaamalla aitoja ja alkuperäisiä pläkkituotteita osoitteesta fyrry.fi.